Online Users
EYEDOLLOGYΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ - Άντζελα Κροκίδη

Χαλβάς Φαρσάλων
16/02/2014 -

Τον συναντάμε σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές να μας κλείνει πονηρά το μάτι, μέσα από τα τεράστια ταψιά που απλώνεται νωχελικά, με την καραμελωμένη κρούστα και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στρωμένα στην επιφάνεια.

 

Ο περίφημος χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος ή σαπουνέ.

Η τιμή του, πάντα λίγο τσιμπημένη.

Αλλά τι ανάγκη έχουμε; Το ξέρετε ότι μπορούμε να τον φτιάξουμε μόνοι μας;

Και μάλιστα πανεύκολα; Και πολύ οικονομικά; Μόνο με τέσσερα πολύ απλά υλικά;

Νερό, ζάχαρη, νισεστέ και λάδι ή βούτυρο.

Για να σας προλάβω: Νισεστέ(ς) είναι η εμπορική ονομασία του άμυλου καλαμποκιού και είναι το ίδιο με το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαϊζένα.

Θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, εκεί κοντά στα αλεύρια. 

 

 

Πάμε λοιπόν να τον φτιάξουμε.

Για ένα μικρό ταψάκι των 25εκ. θα χρειαστούμε

-1 φλιτζάνι νισεστέ

-1 φλιτζάνι ζάχαρη και μισό ακόμα για την καραμέλα

-2 φλιτζάνια κρύο νερό

-3 γεμάτες κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, ότι προτιμάτε στη γεύση.

-Αμύγδαλα καβουρδισμένα, προαιρετικά

-Λίγη καστανή ζάχαρη για την κρούστα

-Κανέλα για πασπάλισμα

 

Ξεκινάμε με μια βαθιά κατσαρόλα, όπου θα λιώσουμε το μισό φλιτζάνι ζάχαρης για να φτιάξουμε καραμέλα.

Βάζουμε τη ζάχαρη με ελάχιστο, ένα κουταλάκι, λάδι στην κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.

Αυτή θα αρχίσει να λιώνει και να αποκτάει τη μορφή του μελιού.

Μην τολμήσετε να δοκιμάσετε ή να αγγίξετε την καραμέλα ποτέ! Η θερμοκρασία της είναι υψηλότατη.

Από μακριά και αγαπημένοι λοιπόν.

 

 

Μόλις δούμε ότι έχει γίνει ρευστή σαν το μέλι και έχει και το χρώμα του μελιού, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μίγμα του νερού, της υπόλοιπης ζάχαρης και του νισεστέ, που προηγουμένως έχουμε ανακατέψει πολύ καλά για να λιώσουν και να διαλυθούν σε ένα μπολ.

Με το που θα ρίξουμε το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα -με προσοχή γιατί πιτσιλάει- θα δούμε την καραμέλα σαν να παγώνει και να διαλύεται σε μικρά κομματάκια.

Αυτό δεν θα μας πτοήσει καθόλου.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε με υπομονή, πάντα σε μέτρια φωτιά και σιγά σιγά, σε κάνα πεντάλεπτο δηλαδή, θα δούμε το χαλβά να ομογενοποιείται και να  μεταμορφώνεται σε μια κολλώδη μάζα, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.

Αυτό είναι και το ζητούμενο.

Τότε θα προσθέσουμε το βούτυρο ή το σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, ανακατεύοντας δυνατά για να ενσωματωθεί μέσα στο μίγμα.

 

 

Αν προσθέσουμε αμύγδαλα, θα τα βάλουμε τώρα, αρκεί προηγουμένως να τα έχουμε περάσει από ένα τηγανάκι για να καβουρδιστούν, να αποκτήσουν δηλαδή ένα καστανό χρώμα, χωρίς όμως να μαυρίσουν.

Έτσι θα έχουν γίνει τραγανά και πιο νόστιμα.

 

Θα στρώσουμε το χαλβά στο ταψάκι, θα τον ισιώσουμε στην επιφάνεια και θα την πασπαλίσουμε με 2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη. Θα ανάψουμε στο δυνατό το γκριλ του φούρνου και θα τον φουρνίσουμε στο μεσαίο ράφι, για να καραμελώσει η ζάχαρη της επιφάνειας και να γίνει σκληρή και τραγανή, μετά από περίπου ένα τέταρτο.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος για να σερβιριστεί με κανέλα αμέσως μόλις κρυώσει.

 

 

Σιγά που θα περιμένουμε να γίνει πανηγύρι, σιγά και που θα τον χρυσοπληρώσουμε!

 

 

Βαθμολογήστε:
Ψήφισαν: 21




Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Έλια Ζερβού Σπύρος Κιτσινέλης Ξένια Χαμίτη Δέσποινα Λιμνιωτάκη Αλέξης Ραμπότας Θεοδώρα Πεφάνη Λίλιαν Ρήγα Γατούλης Cat Woman Φώτης Χριστοδουλίδης Δικαία Μαραβέλια Εβελίνα Εσκενάζυ Ηλιάνα Μπουλογιώργου Κατερίνα Χρυσογένη Μιχάλης Μιχαηλίδης Santa Xionia Σοφία Ισμήνη Βιολέττα Μούλια Μαρία Δήμου Δήμητρα Καφρομάνη Βίκυ Μιχελή Scepticus Batsicus Γιώργος Φελίτσια Πριμηκύρη Φωτεινή Τέντη George Nikos Κώστας Σιμενός Ζωή Louper Ευσταθίου Αλεξάνδρα Κουκουράκη Ευαγγελία Σπυριδάκη Μπάμπης Γεωργάκαινας